Щось цікаве та корисне

Чому світловідбивачі рятують життя?

За законами механіки автомобіль не гальмує миттєво. Довжина гальмівного шляху при 60 км / год — 25 метрів на сухій дорозі, 70 метрів на слизькій і 150 метрів на засніженій! І самі ці цифри, і їх різницю при різній погоді не завжди враховують водії і майже ніколи — пішоходи.

За законами оптики в темний час доби пішоходів та велосипедистів буває видно занадто пізно. Вдень водій бачить пішохода за 80-120 метрів, а ввечері або вночі (дощ і сніг) — тільки за 30-40 метрів! Не дивно, що 69% загиблих пішоходів опинилися під колесами в сутінках або в темряві. Додамо «обтяжливі обставини»: любов українців до темного одягу, неосвітлені дороги, масове переміщення пішоходів та велосипедистів по узбіччях. Таким чином, більша частина пішоходів, та й велосипедистів також, гине за трагічним непорозумінням. Пішоходи вважають, що їх видно і водії зупиняться. А водії їх не помічають або помічають занадто пізно. Результат: водій не встигає загальмувати, пішохід — зреагувати і відбігти … пішоходу смерть, водієві в’язниця, рідним трагедія.

Світловідбивачі роблять пішоходів та велосипедистів на дорозі набагато помітніше і дають водієві час на маневр. З флікерами пішохода та велосипедиста помітно за 150 метрів, а при дальньому світлі за 400 метрів! Навіть 150 метрів видимості дають зайві 5-15 секунд всім учасникам руху. Пішохід встигне відбігти, зупинитися, закінчити перехід. Велосипедист откорегувати свій шлях. Водій встигне повністю зупинитися навіть на мокрій дорозі зі швидкості 80 км / ч. А вже якщо не встигне зупинитися — встигне хоча б повернути або погасити швидкість до 20-30 км / ч, безпечних для життя.
Цікаве Корисне
Made on
Tilda