Щось цікаве та корисне

Місто Антверпен - для людей: як в Бельгії дбають про безпеку дорожнього руху

Місто Антверпен - для людей: Як в Бельгії дбають про безпеку дорожнього руху
Поки в Україні тільки намагаються впроваджувати європейські стандарти безпеки дорожнього руху, зокрема, в галузі містобудування, у багатьох країнах Євросоюзу ці стандарти вже давно працюють і дають цілком відчутні результати!
Щоб оцінити рівень цієї безпеки на власному досвіді, необхідно виходити або виїжджати на вулицю того чи іншого міста і спостерігати, що там відбувається. Саме цим автор займався протягом декількох днів на вулицях Антверпена, який є другим за величиною і значенням містом Бельгії, який нараховує близько 500 тис. жителів. З цією метою автору також довелося побувати в містах Гент і Брюгге.
Фото 1. Типовий пішохідний перехід на вулиці Антверпена. Викладений різнобарвною бруківкою і піднятий над проїжджою частиною дороги, що змушує водіїв пригальмовувати перед ним і пропускати пішоходів. Крім того, в центральній частині міста введено обмеження швидкості руху для авто-, мототранспорту - не більше 30 км / год.
Фото 2. Не типовий регульований пішохідний перехід, позначений різнобарвною зеброю, що підвищує його видимість і для водіїв, і для пішоходів. Виглядає дуже незвично.
Фото 3. Група дітей в супроводі дорослих направляється по вулиці Антверпена. Всі діти в спеціальних жилетах зі світловідбиваючими смугами. Це обов'язкова вимога.
Фото 4. У центральній частині Антверпена більшість вулиць перетворені в пішохідні та вело-пішохідні зони, де автомобілів, м'яко кажучи, не дуже раді. В'їзд вантажних автомобілів та іншого великогабаритного транспорту на їх територію взагалі заборонений.
Фото 5. Кількість велосипедів і велосипедистів на вулицях міста просто вражає. Здається, вони тут всюди. Навіть в грудні (хоча зими тут відносно теплі) для багатьох антверпенців велосипед залишається основним видом транспорту. Тому багато велосипедів обладнані спеціальними багажниками і багажними відділеннями.
Фото 6. Якщо немає вільного місця на велопарковці, то можна припаркувати свій велосипед у найближчій стійки. Той, у кого немає власного велосипеда, може взяти його напрокат. В Антверпені розвинена система велопрокату. Скористатися цим сервісом можна за допомогою спеціального мобільного додатку. Для тих, хто постійно користується велопрокатом, є суттєві знижки. Там, де раніше були автомобільні парковки, зараз велопарковки. Мабуть, так і має виглядати місто для людей.

Репортаж Віктор Козоріз
Джерело: https://kh.depo.ua/rus/kh/tak-viglyadaye-misto-dlya-lyudey-yak-u-yevropi-dbayut-pro-bezpeku-dorozhnogo-ruhu-fotoreportazh-20181217887361
Цікаве Корисне
Made on
Tilda