Щось цікаве та корисне

ДО ДНЯ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ: АВАРІЇ НА ДОРОГАХ ЗАЛИШАЮТЬСЯ ГОЛОВНОЮ ПРИЧИНОЮ ДИТЯЧОЇ СМЕРТНОСТІ

26 дітей загинули, а 571 дитина зазнала травм – такою є сумна статистика ДТП на українських дорогах лише за час із 17 грудня минулого року до 1 квітня цьогоріч. Про це повідомила екпертка Ольга Дробишева, голова ГО “Traffic Challenge” під час заходу ЦЕДЕМ Road Safety Talks.
Причин цього одразу кілька. Як і дорослі пасажири автівок та пішоходи, діти ризикують стати жертвами ДТП, бо в Україні досі не подолана “епідемія швидкості”, а це основна причина смертельних аварій.
Водії-порушники загрожують не лише собі, а й іншим. На високій швидкості у них менше часу, аби зреагувати на будь-яку ситуацію навколо (наприклад, автівка попереду загальмувала або на дорогу вийшов пішохід), а якщо зіткнення все ж сталося – удар буде значно сильнішим.
Однак віднедавна діти стали особливою групою ризику. Вони виїздять на дороги у 12-13 років (за правилами дозволено особам, які досягли 14-річного віку) за кермом велосипедів чи електросамокатів. Нерідко – без жодного захисного спорядження і не знаючи правил дорожнього руху. Тим часом, 77% ДТП стається у населених пунктах, і у них велосипедист значно вразливіший, ніж людина всередині автівки.
Тому у Міжнародний день захисту дітей Кампанія “За безпечні дороги” нагадує власникам та водіям автомобілів: саме вони передовсім відповідають за безпеку дітей на дорогах.
Потрібно дбати і про дітей-пасажирів автівок. Перш за все – використовувати дитячі крісла та бустери, аби пристібнути дитину. Водії мають і самі користуватися ременями безпеки, адже власна поведінка – це найкращий спосіб навчання дітей.
Безумовно, важливу роль відіграє й освіта. За словами Ольги Дробишевої, голови ГО “Traffic Challenge”, школярам вже з першого класу потрібно пояснювати базові правила поведінки на дорогах.
Наприклад, як правильно долати перехрестя, як користуватися шоломами та світловідбивачами, що означають основні дорожні знаки
Повний текст та
Джерело: https://cedem.org.ua/news/do-dnya-zahystu-ditey/
Made on
Tilda