Щось цікаве та корисне

В Ісландії підлітки ведуть самий здоровий спосіб життя

В середині 90-х ісландські підлітки входили в число людей, хто найбільш вживає алкоголь і палять в Європі. Сьогодні Ісландія очолює таблицю європейських країн, в яких тінейджери (молоді люди у віці від 13 до 19 років) ведуть самий здоровий спосіб життя. Як уряд з цим впорався?
Ісландські вчені з'ясували, які біохімічні процеси викликають залежність. Їм вдалося за 20 років в кілька разів скоротити число курців і тих підлітків, хто п'є.
Харві Мілкмен - американський професор психології, зараз викладає в Університеті Рейк'явіка. Він прийшов до висновку, що вибір виду алкоголю або наркотику залежить від того, як організм людини звик боротися зі стресом. Різні речовини викликають біохімічні процеси в мозку, від яких організм потім стає залежний.
Вчені вирішили знайти види діяльності, які стимулюють такі ж процеси в мозку. Мілкмен каже: «Можна перебувати в залежності від куріння, алкоголю, машини, грошей і певною їжі. Ми вирішили запропонувати підліткам дещо краще ». Школярам пообіцяли включити в програму безкоштовні майстер-класи з будь-якого виду спорту або мистецтва, яким би вони хотіли навчитися.
Вчені припустили, що «танці, музика, малювання або спорт теж викликають біохімічні процеси в мозку, які дозволяють краще справлятися зі стресом». Вони припустили, що за емоційним ефекту такі заняття повинні мати такий же вплив на підлітків, що алкоголь чи куріння. Додаткові заняття три рази в тиждень були спеціально профінансовані державою. Кожному підлітку запропонували брати участь в програмі три місяці, але багато хто продовжує заняття і через п'ять років.
Щоб вирішити проблеми нікотинової та алкогольної залежності серед підлітків, владі довелося також змінити закон. В Ісландії заборонили рекламу сигарет і спиртних напоїв, а також створили спеціальні батьківські організації, які разом зі школою допомагали учням вирішувати психологічні проблеми.
В Ісландії вдалося скоротити кількість підлітків, які регулярно вживають алкоголь з 48% до 5%, а тих, що палять - з 23% до 3%.

Цікаве Корисне
Made on
Tilda