Щось цікаве та корисне

Міжнародний день захисту дітей - захистимо українських дітей разом!

1 червня відзначається  Міжнародний день захисту дітей – прекрасне свято радості та надії. Це одне із найстаріших міжнародних свят. Саме в дітях продовження роду людського й здійснення їх мрій і сподівань на краще.  Дорослі прагнуть, щоб діти зростали здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.
 Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.
В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок.
У цей літній день влаштовуються різні розважальні заходи для дітей. Серед їхнього числа: конкурси з подарунками, концерти, всілякі виставкові та пізнавальні заходи.
Але нас хвилює: як захистити життя дітей на українських дорогах?
Згідно зі статистикою патрульної поліції за 2019 р. кількість ДТП досягла 160675 випадків. З них – 4656 заучастю дітей, з яких 3900 дітей постраждали, та 164  дитини загинули!
В 2020 році в Україні вже сталося 168 107 ДТП. З них - 4432 ДТП за участю дітей, у яких 168 дітей загинули, 3957 - травмовані.
За 2 роки на українських дорогах загинуло 332 дитини!!! Це не просто цифри – це життя наших українських діточок, майбутнє яких в одну мить обірвалося по непорозумінню…
Причини такої сумної статистики різні. Але одна з них в тому, що водії не бачать вчасно пішоходів на дорогах, особливо в темний час доби та при поганих погодних умовах. Вдень водій бачить пішохода за 80-120 метрів, а ввечері або вночі (дощ і сніг) — тільки за 30-40 метрів! Не дивно, що 69% загиблихпішоходів опинилися під колесами в сутінках або в темряві.
11 листопада 2020 року  Кабінет міністрів України прийняв зміни до постанови № 1306 та зобов'язав пішоходів в темний час доби і в умовах недостатньої видимості носити світловідбиваючі елементи на одязі, світловідбивні жилети або світловідбиваючий одяг.
 Чому світловідбивачі рятують життя? З європейського досвіду відомо, що їхнє використання дозволяє знизити травматизм та смертність на дорогах в 6-8 разів. Під час руху автомобіля з увімкненим ближнім світлом фар водій може помітити пішохода на відстані 25-30 метрів. Але якщо людина носитиме світловідбивачі, то відстань її видимості збільшиться до 130-150 метрів! 
 А з дальнім світлом фар водій бачитиме пішохода на відстані від 300 до 400 метрів.  Та для глибшого розуміння проблеми варто звернути увагу на шлях, який мусить подолати водій перед повною зупинкою. Гальмівний шлях автомобіля на швидкості 60 км/г приблизно 30 метрів. При цьому, пішохода в темному одязі водій побачить на відстані 20 метрів. А при швидкості 80 км/г машина проходить 22 метри за секунду. Тобто за 2 секунди він встигне пройти цілих 44 метри! А людину з світловідбивачами буде видно на відстані 130 метрів! 
Нам, українцям, дуже подобається бути в переліку європейських країн. Давайте ж з питання безпеки на дорогах теж рівнятися на весь цивілізований світ!
Забезпечти себе та своїх дітей світловідбиваючими аксесуарами європейської якості! Це допоможе зберегти життя та здоров'я тисячам українських дітей!
Made on
Tilda