Щось цікаве та корисне

Велосипед!!! Його роль в жіночої емансипації

Один американський журналіст, який цікавиться велосипедної тематикою, опублікував цікаву фотографію: на ній зображено приблизно два десятки людей разом зі своїми велосипедами. Фотографія чорно-біла і явно дуже стара, оскільки люди, зображені на ній, одягнені по моді кінця XIX ст. Але не це зацікавило журналіста: на фотокартці один з чоловіків виглядає досить жіночно. Можливо на цьому знімку відображена жінка, яка видає себе за чоловіка? Пізніше була знайдена фотографія, на якій був присутній велосипед типу «павук», а також жінка з накладними вусами, одягнена в чоловічий костюм.
Ім'я цієї жінки - Френсіс Бенджамін Джонстон (Вашингтон). Вона була професійним фотографом, і дане фото можна класифікувати як автопортрет. Згадка про неї зустрічається в газеті «The Washington Times» від 21 квітня 1895 року: «Міс Френсіс Беджаміном Джонсон є єдиною леді серед усіх міських фотографів. В її руках фотографія стала цілим мистецтвом », фотографувала президентів (навіть була офіційним фотографом в Білому домі при п'яти президентах: Гаррісоні, Клівленді, Мак-Кінлі, Рузвельті та Тафті) і світських персон. Також їй належать знімки Сьюзан Бі Ентоні, американської активістки та борця за соціальні права жінок, яка зіграла одну з ключових ролей в XIX ст. в суфражістскому русі США.
 У 1896 році Сьюзан Бі Ентоні дала інтерв'ю газеті «New York World»: «Дозвольте мені сказати вам, що я думаю про велосипед. Я вважаю, що для жіночої емансипації він зробив більше, ніж все інше в світі. Саме велосипед дає жінкам відчуття свободи і впевненості в своїх силах. Я радію кожен раз, коли бачу жінку на велосипеді».
Джонстон була однією з ключових фігур феміністського руху New Woman. Даний рух проголосило велосипед засобом звільнення. На велосипеді жінка ставала рівною чоловікові. Хоча в той час їздити на велосипеді було дійсно важко - швидше, це заняття більше підходило для чоловіків атлетичної статури. Багато жінок, сучасниць Джонстон, каталися на велосипедах. Жінка на плакаті - Чарльз Дана Гібсон, одягнена по моді тих років в об'ємну блузку і широкі штани - блумер.

І сьогодні дівчата та жінки на велосипедах розбурхують розум сучасників…
А ми, підтримуючи емансипацію жінок та їх прагнення до свободи, просимо жінок та їх супутників дбати про безпеку під час подорожей на велосипедах! Не забувайте використовувати світловідбивачі! Ставайте помітними – бережіть життя!
Цікаве
Made on
Tilda