Щось цікаве та корисне

Світловідбивачі - винахід 100-річчя в транспортній безпеці

Світловідбивачі - винахід 100-річчя в транспортній безпеці. Таку думку висловили жителі Фінляндії. В 2017 році громадяни Фінляндії могли вносити свої пропозиції і голосувати за найбільш значущі винаходи і вчинки, покликані убезпечити рух на дорогах, повідомляє Yle.fi. У підсумку переможцем став світловідбивач, винахід якого має безпосереднє відношення до країни Суомі.
Його придумав фінський фермер Арві Лехто на початку 1950-х років, правда, для того, щоб убезпечити кінні вози. У 1955 році він вже купив обладнання і налагодив виробництво свого ноу-хау, а згодом передав свій бізнес синові, який, в свою чергу, був причетним до інновацій в дизайні світловідбивача - у вигляді сніжинки.
Сьогодні, за даними організації по освіті в області безпечного руху Liikenneturva, половина фінів регулярно використовують пішохідні світловідбивачі.
1 жовтня в Фінляндії відзначають день цього важливого для пішоходів предмета. Доречі,  у столиці Фінляндії  Гельсінкі в 2019 році не зафіксовано жодної смертельної ДТП за участю пішоходів (фінське видання Helsingin Sanomat).
Перший закон, що зобов'язує пішоходів  означати себе світловідбивними елементами на проїжджій частині в
темний час доби, був прийнятий в 1970 році в США (штат Канзас). У
Фінляндії спочатку зобов'язали використати світловідбивачі тільки на
заміських траса, а з 2003 року вже на будь-яких дорогах. Услід за
Фінляндією подібні закони прийняли багато країн Євросоюзу.
Вчені встановили, що при ближньому світлі фар людину видно не далі,
чим за 30 метрів. При швидкості 60 км/год автомобіль проїжджає цю відстань
за 1,7 секунд. Наявність навіть невеликого світловідбивача на одязі збільшує
відстань видимості до 130 метрів. При тій же швидкості руху це вже
8 секунд. У разі використання далекого світла фар відстань видимості
збільшується відповідно з 100 до 300 метрів. Це дає водієві
зайві дорогоцінні секунди на ухвалення правильного рішення для
відвертання ДТП.
Проведені наукові дослідження стверджують, що застосування
світловідбивачі знижує ризик наїзду на пішоходів в 6,5 разів. І це підтверджує статистика в странах Європи, в яких світловідбивач – обов язковий елемент одягу в темний час доби.
Ми радимо усім пішим та вело- учасникам дорожнього руху самостійно придбати будь-які світловідбивачі (флікеры, значки, браслети і тому подібне), завжди носити їх з собою і обов'язково надівати з настанням темряви.
Запрошуємо партнерів в Києві та регіонах України до співпраці по продажу сертифікованої світловідбиваючої продукції європейської якості!
Цікаве Корисне
Made on
Tilda