Щось цікаве та корисне

Copenhill - це Amager Bakke

Copenhill, він же Amager Bakke — новий сміттєспалювальний завод у Копенгагені, що генерує з відходів енергію. Розроблений Bjarke Ingels Group спільно з компанією SLA, що займається ландшафтною архітектурою, BIG побудувала сміттєспалювальний завод на острові Амагер, зробивши його частиною суспільної інфраструктури як «соціальний побічний ефект».
Завод здан в експлуатацію у 2019 році. На його будівництво витратили 3,5 млрд. данських крон, що еквівалентно 460 млн. євро. І це найдорожчий екологічний проект у Данії.
Будівля заводу заввишки 90 метрів. Його стеля з пологим спуском і фактично є штучною горою, на якій обладнані стежки для хайкінгу, стіна для скелелазіння, бар, центр екологічної освіти та гірськолижний спуск завдовжки 200 метрів.
Однак усередині Copenhill - це найновіший комплекс з обробки відходів та виробництва енергії, що поєднує в собі найпередовіші технології. Щорічно він переробляє 440 тисяч тонн відходів у чисту енергію, забезпечуючи теплом 150 тисяч будинків.
Процес переробки твердих побутових відходів на Amager Bakke є повністю прозорим і його можна побачити з ліфта, який піднімає людей на дах. Також на завод регулярно ведуть екскурсії.
Як електростанція Copenhill настільки чиста, що BIG гордо підписується під даним проектом, називаючи його основою суспільного життя міста. Проект також включає найвище оглядове плато в місті і обсаджену деревами бігову доріжку. Зелений дах заводу створює біорізноманітний ландшафт, який одночасно поглинає тепло, видаляє можливі дрібні частинки пилу з повітря та мінімізує стік зливових вод.

Цей завод визнали найкращим будинком 2020 року за версією Всесвітнього фестивалю архітектури у номінації «Будівництво: виробництво, енергія, переробка».

Джерело: https://greenpost.ua/ru/news/smittyespalyuvalnyj-zavod-kopengagena-vyznaly-najkrashhoyu-u-sviti-budivleyu-roku-i41555
https://grandengineer.ru/copenhill-musoroszhigatelnyj-zavod-v-kopengagene-ot-big/
Цікаве
Made on
Tilda